ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑΣ

Ευχαριστούμε που επιλέξατε για τη διαμονή σας το ορειβατικό καταφύγιο Πετρόστρουγκας. Για την εύρυθμη λειτουργία και την καλύτερη εξυπηρέτηση σας θα θέλαμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τις παρακάτω οδηγίες.

Γενικοί κανόνες:
1. Βοηθήστε μας να παραμένουν καθαροί όλοι οι χώροι του καταφυγίου. Παρακαλούμε να φοράτε παντόφλες σε όλους τους χώρους του καταφυγίου, με αυτό τον τρόπο οι χώροι θα είναι καθαροί για όλους τους ορειβάτες/επισκέπτες. Τα πεζοπορικά μποτάκια τοποθετούνται σε παπουτσοθήκη στην είσοδο του καταφυγίου
2. Δεν επιτρέπεται η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών και η είσοδος σε άτομα υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών
3. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κυνηγούς που φέρουν οπλισμό
4. Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή ζώων εντός καταφυγίου
5. Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών ο αναχωρών θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο του καταφυγίου
6. Σε περίπτωση που χρειαστείτε επιπλέον διανυκτέρευση λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, δικαιούστε κλίνες αναλόγως των ελευθέρων που υπάρχουν στο καταφύγιο. Προτεραιότητα έχουν όσοι έχουν προηγούμενη κράτηση και έχουν εξοφλήσει το ποσό.

Χρήση τουαλέτας:
1. Δεν ρίχνουμε χαρτιά στη λεκάνη!
2. Στους κουβάδες / καλάθους αχρήστων απορρίπτετε μόνο χαρτιά ή τυχόν ταμπόν ‐ σερβιέτες. Είναι τα μόνα που πάνε για καύση για λόγους υγιεινής. Για το λόγο αυτό, μην απορρίπτεται πλαστικά κονσέρβες ή γενικά σκουπίδια.
3. Φροντίζετε ώστε το κάθισμα της τουαλέτας να μένει καθαρό τόσο για εσάς όσο και τους υπόλοιπους ορειβάτες. Ο κανόνας απλός: Πριν την όρθια χρήση σηκώστε το. Μετά τη καθιστή χρήση σηκώστε το!
4. Σε περίπτωση που το καζανάκι δεν έχει νερό, μπορείτε να ρίξετε νερό με κουβαδάκι που θα βρείτε έξω από τις τουαλέτες. Κάντε επανειλημμένη χρήση μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη σας…!
Ως δείγμα ελάχιστου σεβασμού προς τον εαυτό σας και στον επόμενο επισκέπτη, φροντίστε να αφήνετε το χώρο πίσω σας καθαρό.

Χρήση κοινόχρηστων χώρων:
1. Η εξυπηρέτηση στο εστιατόριο είναι self service
2. Μετά το πέρας του γεύματος σας φροντίστε να επιστρέψετε τα πιάτα στο πάσο της κουζίνας
3. Αν υπάρχει πολύς κόσμος, φροντίστε να δώσετε τη θέση σας μετά το γεύμα, ώστε να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιποι ορειβάτες ‐ επισκέπτες
4. ΔΕΝ επιτρέπεται η προετοιμασία και η κατανάλωση γευμάτων στο χώρο της τραπεζαρίας ή του καθιστικού
5. Επιτρέπεται η προετοιμασία και η κατανάλωση γευμάτων εκτός των χώρων του καταφυγίου
6. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατανάλωση τροφίμων και ποτών στα δωμάτια

Διαχείριση σκουπιδιών:
1. Οτιδήποτε χαρτιά τα δίνεται στο πάσο της κουζίνας ή τα απορρίπτεται στους κάδους της τουαλέτας. Είναι τα μόνα που πάνε για καύση.
2. Οποιαδήποτε αποφάγια τα δίνεται στο πάσο της κουζίνας και φροντίζουμε να πεταχτούν σε ειδικό χώρο για κομποστοποίηση.
3. Συσκευασία από προϊόν που αγοράζετε από το καταφύγιο την αφήνετε στο καταφύγιο
4. Τυχόν συσκευασίες από προϊόντα που φέρατε μαζί σας, πρέπει να τα πακετάρετε και να τα πάρετε μαζί σας όταν φεύγετε από το καταφύγιο. Παρακαλούμε απορρίψτε τα σε κάδους που βρείτε στο Λιτόχωρο και όχι μέσα στον Εθνικό Δρυμό ή σε κάδους εντός εθνικού δρυμού. Είναι ευθύνη μας να κρατήσουμε καθαρό το βουνό.

Διαχείριση νερού:
1. Το νερό από τη βρύση δεν είναι πόσιμο. Συλλέγουμε νερό από τη βροχή και αποθηκεύεται σε δεξαμενές
2. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό από το καταφύγιο, μπορείτε να βρείτε πηγή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το καταφύγιο και να γεμίσετε από εκεί τα παγούρια σας. Η πηγή δεν είναι εγγυημένη σε ποσότητα και σε ποιότητα νερού.
3. Σκοπός του καταφυγίου είναι η ορθή διαχείριση του νερού, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι επισκέπτες και να είναι καθαροί οι χώροι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δική σας σημαντική βοήθεια:
● Παρακαλούμε κάνετε οικονομία όταν πλένετε τα χέρια. Ανοίξτε τη βρύση μόνο όταν είναι απαραίτητο
● Μην κάνετε μπάνιο με το νερό από τη βρύση. Δεν υπάρχουν υποδομές για ντουζ ούτε ζεστό νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρά μαντηλάκια για “στεγνό καθάρισμα”. Φροντίστε να είστε καθαροί και “φρέσκοι” για την αποφυγή δυσάρεστης κακοσμίας 🙂
● Αν χρειαστεί να πλένετε σκεύη, φροντίστε πρώτα να απομακρύνετε αποφάγια σε ειδικό κάδο

Κατά τη χειμερινή σεζόν (Νοέμβριος – αρχές Μαΐου)
Προσοχή κανόνες που ισχύουν μόνο την περίοδο Νοέμβριος μέχρι Μάιος
 Το άνοιγμα του καταφυγίου εξαρτάται από τις συνθήκες καιρού και την πρόσβαση λόγω χιονιού
 Η λειτουργία του καταφυγίου προϋποθέτει ελάχιστη κράτηση 15 ατόμων
 Κατά τη χειμερινή περίοδο το κόστος ανά άτομο είναι 40€/διανυκτέρευση και περιλαμβάνει διαμονή, πρωινό και ένα γεύμα. Σε περίπτωση που η ομάδα είναι κάτω των 15 ατόμων το καταφύγιο μπορεί να δεχτεί κρατήσεις εφόσον καλυφθούν τα έκτακτα έξοδα χειμερινής λειτουργίας που ανέρχονται σε 150€
 Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει το καταφύγιο είναι η κατάθεση ολόκληρου του ποσού 40€
 Σε περίπτωση μη εμφάνισης θα παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό.
 Οι διαχειριστές δύναται να ζητήσουν τη συνδρομή των επισκεπτών για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε χώρους αποκομιδής στο Λιτόχωρο.
 Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή δυσκολία πρόσβασης στο καταφύγιο, θα ενημερωθείτε όσο γίνεται νωρίτερα από τους διαχειριστές και δικαιούστε επιστροφή ολόκληρου του ποσού ή αλλαγής της ημερομηνίας κράτησης

Γενικές πληροφορίες
Οι επισκέπτες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τους χειμερινούς μήνες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μουλάρια για την προμήθεια υλικών και η μεταφορά των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά στην πλάτη των ατόμων που θα ανοίξουν το καταφύγιο.
Η προμήθεια των υλικών γίνεται με προσεκτική προετοιμασία βάση των αριθμό των ατόμων, ιδίως σε ευπαθή προϊόντα.
Σε περίπτωση κρατήσεων που υπερβαίνουν τα 25 άτομα οι διαχειριστές δύναται να ζητήσουν τη συνδρομή σε μεταφορά προϊόντων που θα εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, όπως π.χ. ψωμί
Επίσης τα σκουπίδια συλλέγονται και κατεβαίνουν στην πλάτη, όμως αρκετές φορές ο όγκος είναι δυσανάλογος για τα άτομα που θα εξυπηρετήσουν το γκρουπ. Ενδεχομένως να ζητηθεί η συνδρομή σας.

ΟΡΟΙ ΚΡΑΤΗΣΗΣ – ΕΞΟΦΛΗΣΗ ‐ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι ο διαχειριστής του ορειβατικού καταφυγίου Πετρόστρουγκας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ο πάροχος των υπηρεσιών του καταφυγίου Πετρόστρουγκας. Οι υπηρεσίες που μπορεί να παράσχει το καταφύγιο είναι:
 Διαμονή σε κρεβάτια, κουκέτες
 Εσωτερικές τουαλέτες ανά 20 άτομα
 Θέρμανση με ξυλόσομπα και θερμαντικά σώματα συνδεδεμένα με τη ξυλόσομπα
 Κουβέρτες
 Διατροφή
ΔΕΝ υπάρχει η υποδομή για μπάνιο ή ντους εντός ή εκτός του κτηρίου.

Για την κράτηση προϋπόθεση αποτελεί η αποδοχή των κατωτέρω:
1. Διάβασμα, κατανόηση και αποδοχή του τρόπου λειτουργίας του καταφυγίου
2. Αποδοχή του τρόπου πληρωμής και εξόφλησης
3. Αποστολή εγγυημένου τρόπου επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο και email)
4. Εξόφληση του ποσού

Γενικοί όροι κράτησης
● Το καταφύγιο δεν μπορεί να δεχτεί κρατήσεις περισσότερες των θέσεων που μπορεί να εξυπηρετήσει.
● Με την κράτηση των θέσεων πρέπει να γίνει η εξόφληση του συνολικού ποσού εντός 2 εργάσιμων ημερών
● Κατά τη χειμερινή περίοδο το κόστος ανά άτομο είναι 40€/διανυκτέρευση και περιλαμβάνει διαμονή, πρωινό και ένα γεύμα. Σε περίπτωση που η ομάδα είναι κάτω των 15 ατόμων το καταφύγιο μπορεί να δεχτεί κρατήσεις εφόσον καλυφθούν τα έκτακτα έξοδα χειμερινής λειτουργίας που ανέρχονται σε 150€
● Η κράτηση θεωρείται έγκυρη μόνο με την κατάθεση της προκαταβολής ή την εξόφληση
● Το κόστος διατραπεζικών συναλλαγών βαραίνει αποκλειστικά τον ενδιαφερόμενο.
● Σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων όλα τα κόστη μεταφοράς τραπεζών (αρχική κατάθεση και επιστροφή) βαρύνουν αποκλειστικά τον ενδιαφερόμενο
● Τελευταίας στιγμής κράτηση, θα εξυπηρετείται σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα.

Πολιτική ακυρώσεων
Για ακυρώσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος μέχρι τέλη Οκτωβρίου)
 21 έως 10 ημέρες πριν την άφιξη σας, κάθε μείωση θέσεων επιφέρει παρακράτηση του 50% του κόστος της θέσης.
 Σε περίπτωση ακύρωσης 10 έως 1 ημέρα πριν την άφιξη σας ή και μη εμφάνισης υποχρεούστε στην κάλυψη 100% του κόστους της θέσης.
Για ακυρώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος μέχρι τέλη Μαΐου)
Μέχρι 14 ημέρες πριν την άφιξη σας, μπορείτε να αλλάξετε την ημερομηνία κράτησης, αλλά όχι να ακυρώσετε την κράτηση. (το ποσό μεταφέρεται σε μελλοντική ημερομηνία)
 Μέχρι 10 ημέρες πριν την άφιξη σας, σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά σας, το 50% του συνολικού κόστους παρακρατείτε από την οργάνωση
 Για ακυρώσεις οποιαδήποτε στιγμή, παρακρατείτε το 50% του συνολικού κόστους.

Γενική πολιτική ακυρώσεων – αλλαγής από πλευράς της οργάνωσης
Η διοίκηση του καταφυγίου δύναται να αλλάξει την ημερομηνία της κράτησης λόγω ανωτέρας βίας ή άσχημων καιρικών συνθηκών. Σε αυτή την περίπτωση δικαιούστε την επιστροφή είτε ολόκληρου του ποσού, είτε τη μεταφορά του ποσού για μελλοντική κράτηση. Η διοίκηση του καταφυγίου δεν υποχρεούται σε οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση ή κάλυψη ζημιών ή/και αποθετικών ζημιών ή κόστους που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω αλλαγής της ημερομηνίας (π.χ. αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, κ.α.)

Αν χρειαστείτε να διανυκτερεύσετε επιπλέον βράδυ, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, θα σας δοθεί κρεβάτι,
ανάλογα τη διαθεσιμότητα και με προτεραιότητα στα άτομα που έχουν κράτηση για εκείνη την ημέρα.

Στοιχεία Λογαριασμού:
BIC: PIRBGRAA
Πειραιώς: 6458‐040030‐571
IBAN: GR42 0171 4580 0064 5804 0030 571
Δικαιούχος: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης